Całkiem zdrowy krem czekoladowy z awokado. Jak to możliwe?
Kakao jest bogatym źródłem magnezu, antyoksydantów i naturalnym prozakiem. Z naukowego punktu widzenia obfitość w czekoladzie serotoniny, dopaminy i
fenyloetyloaminy pomaga nam przezwyciężyć stres i uspokoić nerwy.
Awokado również zawiera wiele przeciwutleniaczy. Ponadto zawiera dużą ilość potasu (reguluje ciśnienie we krwi), kwas foliowy (zapobiega wadom rozwojowym płodu) i luteinę (dobrze wpływa na oczy). Awokado nadaje fantastyczną kremową konsystencję. Jeśli za nim nie przepadacie, nie zrażajcie się. Krem jest bardzo czekoladowy i pyszny, a awokado nie jest dominującym smakiem. Warunkiem udanego kremu są dobrej jakości składniki - wysokiej jakości kakao, dojrzałe awokado (jak kupić?), odrobina mleka roślinnego i syropu z agawy lub miodu. Przepis spotkałam na wielu blogach. Jest banalnie prosty do przygotowania i warto go wypróbować.
składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego, sojowego
przygotowanie
Obieramy awokado i wraz z resztą składników blendujemy na gładki krem.
Schładzamy w lodówce około 2 godzin. Do kremu możemy dodać podprażone płatki migdałowe lub ulubione orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz