Szybkie, sycące i aromatyczne danie do zrobienia w kilkanaście minut. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów i fety znakomicie komponuje się z makaronem. Do tego posypka z parmezanu i chrupiącego słonecznika. Możecie użyć dowolnego kształtu makaronu, ale warto zwrócić uwagę na to, aby był pełnoziarnisty. Najczęściej używam tagliatelle lub małych kokardek. Słona feta z powodzeniem zastępuje sól, także poza odrobiną świeżo mielonego pieprzu nie potrzebujemy żadnych przypraw. Idealne danie na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy.
składniki na 2-3 porcje
- 400- 500 g makaronu pełnoziarnistego
(u mnie najczęściej orkiszowy, z płaskurki, samopaszy)
(u mnie najczęściej orkiszowy, z płaskurki, samopaszy)
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- szklanka czarnych oliwek bez pestek
- szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki słonecznika
- ser feta (z mleka owczego i koziego)
- ser feta (z mleka owczego i koziego)
- płatki drożdżowe lub parmezan z nerkowców
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- przyprawy: 1/4 gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
przygotowanie
1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni rozpuszczamy masło/olej lub duszę cebulę na małej ilości wody, bez tłuszczu.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
5. Dodajemy posiekane drobno suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki.
6. Dodaję ugotowany makaron i mieszam z pozostałymi składnikami.
7. Na wierch wrzucam umyty szpinak i czekam, aż lekko się ugotuje na parze.
6. Dodaję ugotowany makaron i mieszam z pozostałymi składnikami.
7. Na wierch wrzucam umyty szpinak i czekam, aż lekko się ugotuje na parze.
8. Całość przyprawiam sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
9. Na talerzu dodaję pokruszoną fetą lub w wersji wegańskiej posypuję nieaktywnymi płatkami drożdżowymi albo parmezanem z nerkowców.
10. Całość posypuję uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni.
10. Całość posypuję uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni.
Pyszne! Właśnie wypróbowałam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))
UsuńJeden z moich ulubionych sposobów na makaron :)!
Ja zamiast suszonych pomidorow dalam koktajlowe i nie uzylam slonecznika ;) ale bylo pyszne dzieki za inspiracje
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! :)
UsuńUwielbiam takie szybkie i proste dania, a zwłaszcza połączenie szpinaku z pomidorkami suszonymi z makaronem :) Za fetą jedynie nie przepadam, bo jest dla mnie za słona, ale myślę, że i bez niej danie było by przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSer feta możesz śmiało pominąć, albo zastąpić innym, który lubisz np. gorgonzolą :)
UsuńZamiast slonecznika dalam orzechy wloskie, calosc skropilam slodka smietanka, polecam sprobowac! :)
OdpowiedzUsuńWszystko co ma dodatek słodkiej śmietanki jest pyszne :) Często ją dodaję do makaronów :)
Usuń