9 czerwca 2014

Chłodnik litewski z borwinką

Gdy tylko wiosną pojawia się w warzywniaku botwinka, na myśl przychodzi mi zrobienie tego chłodnika. Najlepiej smakuje w ciepłe dni, gdy organizm domaga się ochłodzenia. Jest pełna witamin, lekka i bardzo smaczna. Podajemy dobrze schłodzony z dodatkiem jajka. Można posypać kiełkami lub szczypiorkiem i koperkiem.


składniki
- pęczek botwinki z 3-4 większymi buraczkami
- pęczek rzodkiewki
- 1 długi ogórek
- pół pęczka koperku
- 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml kefiru
- 200 ml jogurtu śmietankowego, wiejskiego

- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier

przygotowanie
1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
2. Następnie myjemy łodygi i liście botwinki. Kroimy drobno wszystkie łodygi i ładne liście.
3. Całość wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Wody musi być mniej niż botwinki (około 1 - 1,5 szklanki). Dodajemy łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem, aż buraczki zmiękną (około 20-25 minut). Studzimy.
4. W tym czasie kroimy drobno siekamy koperek, rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek.
5. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i posiekane warzywa.
6. Wyciskamy do zupy dwa ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly