22 czerwca 2014

Zdrowe ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z użyciem oleju kokosowego, cukru trzcinowego, siemienia lnianego są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zamiast oleju kokosowego możemy użyć innej roślinnej margaryny lub po prostu masła. Jednakże olej kokosowy będzie najzdrowszym wyborem. Jest to pierwszy tłuszcz, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Zamiast żurawiny, możecie dodać inny ulubiony dodatek np. rodzynki, suszone morele czy kawałki czekolady.
Przepis znaleziony na Jadłonomia.


składniki
- 100 g oleju kokosowego
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki żurawiny
- 1 jajko 
(lub 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody)
 - 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli morskiej

przygotowanie
Olej kokosowy ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko lub zalane wodą siemię lniane (poczekajcie chwilę, aż spęcznieje). Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy i sodę i mieszamy na niskich obrotach miksera. Dosypujemy płatki owsiane oraz żurawinę i ręcznie formujemy kulę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie płatki wchłoną płyn i staną się miękkie. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy niewielkie ciasteczka i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut, aż się lekko zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly