27 czerwca 2014

Najlepsza pizza na świecie (z krewetkami)

Najlepsza pizza na świecie. 
Idealnie cienkie i chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy, aromatyczne krewetki i dużo świeżej rukoli. Do tego odrobina oliwy z oliwek, dobre wino i możemy się poczuć jak we włoskiej restauracji. Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.


składniki
ciasto
(duża blacha)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej + 2 łyżki mąki
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

sos pomidorowy
- puszka pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska i pieprz

dodatki
- krewetki grenlandzkie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól morska
- 200 g tartego sera mozzarella
- rukola

przygotowanie
ciasto
rozczyn:  drożdże mieszamy w kubku z ciepłą wodą (150 ml), dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży, oliwę. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut (możemy użyć miksera z końcówką - hak). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny. Polecam wstawić do piekarnika z włączoną lampką. 

sos pomidorowy
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Pomidory z puszki zagotowujemy w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Miksujemy blenderem na sos i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10-15 minut).

krewetki
Krewetki rozmrażamy na sitku, po czym przekładamy do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę. Smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, posypujemy połową sera mozzarella, krewetkami, a na koniec resztą sera. Pieczemy około 10-12 minut, aż spód będzie upieczony i chrupiący. Pizzę po wyjęciu z piekarnika kroimy i posypujemy dużą ilością rukoli. Pozostały sos pomidorowy możemy zamrozić i wykorzystać do kolejnej pizzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly