Uwielbiam truskawki! Gdy tylko rozpoczyna się sezon truskawkowy, cała moja rodzina pije mnóstwo koktajli z nimi w roli głównej, zajada się ciastem drożdżowym (przepis), musami, sorbetami i klasycznymi truskawkami ze śmietaną.
Gdy zobaczyłam zdjęcie drożdżówek z truskawkami i kruszonką na instagramie Dom Gosi wiedziałam, że wkrótce trafią do mojego piekarnika. Samo przygotowanie jest proste i szybkie. Jednak, jak to bywa z ciastem drożdżowym, wymaga czasu. Gotowe drodżówki, aż chce się zapakować i zjeść w plenerze. Gdy byłam dzieckiem, nasz wujek często zabierał mnie i siostrę na wycieczki rowerowe. Obowiązkowym punktem programu był zakup drożdżówek i kefiru, które zjadaliśmy na świeżym powietrzu. Domowe drożdżówki z dużą ilością kruszonki i owocami smakują znacznie lepiej niż te z cukierni. Szczególnie, gdy zjemy jeszcze ciepłe.
przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
składniki na 9 drożdżówek
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam typ 650)
- 3/4 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 4 i pół łyżeczki bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
kruszonka
- 60 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek cukru
- pół laski wanilii
przygotowanie
1. Przygotowujemy rozczyn z 3/4 szklanki letniego mleka (nie może być za gorące), drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy, aż drożdże zaczną pracować (około 20-30 minut).
2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy masło, cukier (2 i pół łyżki), jajko, żółtko i drożdżowy rozczyn.
3. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakiem). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30-40 minut).
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
5. Przygotowujemy truskawki: pozbywamy się szypułek (nie kroimy), myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
6. Przygotowujemy kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła, dodajemy cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy do uzyskania kruszonki.
7. W wyrośniętym cieście robimy wgłębienia za pomocną dna szklanki (przyciskamy ją prawie do samej blaszki).
8. Każde wgłębienie obsypujemy bułką tartą i układamy w nich całe truskawki (u mnie na każdą drożdżówkę przypadły 4 duże truskawki).
9. Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepany jajkiem i posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.
11. Przekładamy na kratkę.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut).
5. Przygotowujemy truskawki: pozbywamy się szypułek (nie kroimy), myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
6. Przygotowujemy kruszonkę: do rozpuszczonego i ostudzonego masła, dodajemy cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy do uzyskania kruszonki.
7. W wyrośniętym cieście robimy wgłębienia za pomocną dna szklanki (przyciskamy ją prawie do samej blaszki).
8. Każde wgłębienie obsypujemy bułką tartą i układamy w nich całe truskawki (u mnie na każdą drożdżówkę przypadły 4 duże truskawki).
9. Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepany jajkiem i posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25 minut.
11. Przekładamy na kratkę.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść takie na okrągło;)
OdpowiedzUsuńRozumiem Cię doskonale ;)
Usuń