23 sierpnia 2015

Smażony ser na sałatce z rukoli, żurawiny i płatków migdałowych

Smażony ser zna chyba każdy kto choć raz był w Czechach. Pozycja "smažený sýr" była wręcz obowiązkowa podczas moich wakacji z rodzicami. Podawany z górą frytek był spełnieniem marzeń dziecka, które szerokim łukiem omijało kotlety.


Dziś obecność frytek już mnie nie zachwyca tak jak wtedy, lecz smażony ser zjadłam z wielką przyjemnością podczas tegorocznych wakacji u naszych sąsiadów. Warto rozsmakować się do tego w dobrym, czeskim piwie. Przy okazji polecam Wam odwiedzenie Skalnego Miasta w Adršpach. Przepiękny teren złożony z imponujących skał z piaskowca. Po wędrówce wśród skał, warto udać się do jednej z klimatycznych knajpek i spróbować czeskiej kuchni. Dziś proponuję Wam smażony ser w towarzystwie sałatki z rukoli, żurawiny i płatków migdałowych. Nie jest to lekki obiad, lecz w towarzystwie sałatki ciut zdrowszy i zdecydowanie warty grzechu. Smacznego!


składniki
smażony ser
- 250 g sera edam
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
sałatka
- 100 g rukoli
- garść żurawiny
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 30 g parmezanu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- szczypta soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Ser kroimy w prostokątne kawałki o grubości około 2 cm, a następnie w pudełku schładzamy go w zamrażarce przez 20 minut. Dzięki temu ser nie rozpuści nam się na patelni, a panierka zdąży się ładnie zarumienić.
2. W tym czasie szykujemy sałatkę: myjemy rukolę i przekładamy do miski, płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Rukolę polewamy dressingiem przygotowanym z soku, oliwy, soli i pieprzu. Następnie posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, garścią żurawiny i parmezanem.
3. Jajka rozbijamy na głębokim talerzu i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerzy wysypujemy bułkę tartą. Schłodzony ser obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Czynność powtarzamy. Należy bardzo dokładnie dociskać bułkę do jajka, aby ser nie rozpuścił się na patelni. 
4. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Ser smażymy z obu stron na złoto (średnie grzanie), po czym wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5. Usmażony ser podajemy na sałatce z rukoli.

2 komentarze:

Printfriendly