Musaka to grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem w roli głównej. Podczas wakacji na Krecie spróbowałam tradycyjną wersję musaki: z grillowanymi bakłażanami, mięsem mielonym i beszamelem. Zanim jednak to się stało jadłam jej bezmięsny odpowiednik w jednym z wegetariańskich barów. Ten smak na długo zapadł mi w pamięci i oryginalna zapiekanka nie dorównała roślinnej wersji.
Gorąco zachęcam do wypróbowania. Nie ukrywam, że jest to czasochłonny przepis. Jestem jednak pewna, że jej smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Grillowane bakłażany, czerwona fasola, sos pomidorowy i warstwa sosu z jogurtu, ciabatty i parmezanu tworzą przepyszne, zdrowe i wartościowe danie.
składniki
na duże naczynie żaroodporne (długość 41 cm, szerokość 26 cm)
- 2 średnie bakłażany (około 850 g)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 średnich pieczarek
- 700 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 70 g sera parmezan
- pół naturalnej ciabatty
- oliwa z oliwek
- przyprawy: oregano, ostra i słodka papryka, mięta, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
przygotowanie
1. Bakłażany kroimy w plastry. Układamy na sitku i posypujemy niewielką ilością soli. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy plastry i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Przygotowujemy składniki do sosu warzywnego: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w grubsze plastry, a czosnek obieramy. Fasolę wykładamy na sitko i płuczemy z zalewy.
2. Przygotowujemy składniki do sosu warzywnego: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w grubsze plastry, a czosnek obieramy. Fasolę wykładamy na sitko i płuczemy z zalewy.
3. Patelnie grillową smarujemy cienko olejem za pomocą pędzelka i dobrze rozgrzewamy. Osuszone bakłażany grillujemy z obu stron. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a następnie smażymy pokrojoną cebulę przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Dodajemy pieczarki smażymy przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy passate/pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier i przyprawy (łyżeczka oregano, po połowie łyżeczki papryki, mięty, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku). Składniki zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje (około 20-30 minut).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy. Na dnie układamy połowę grillowanych bakłażanów, fasolę, sos pomidorowy i drugą część bakłażanów.
7. Ciabattę i parmezan rozdrabniamy w malakserze. Jajka mieszamy z jogurtem i łączymy z okruchami z sera i chleba. Masę serowo-jajeczną wylewamy na wierzch z zapiekanki.
8. Wkładamy do piekarnika na 45-60 minut. Musaka będzie gotowa, gdy wierzch pięknie się zarumieni. Zanim pokroimy ją na porcje, warto odczekać kilka minut.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy. Na dnie układamy połowę grillowanych bakłażanów, fasolę, sos pomidorowy i drugą część bakłażanów.
7. Ciabattę i parmezan rozdrabniamy w malakserze. Jajka mieszamy z jogurtem i łączymy z okruchami z sera i chleba. Masę serowo-jajeczną wylewamy na wierzch z zapiekanki.
8. Wkładamy do piekarnika na 45-60 minut. Musaka będzie gotowa, gdy wierzch pięknie się zarumieni. Zanim pokroimy ją na porcje, warto odczekać kilka minut.
takie wegetariańskie dania są najlepsze!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tę wersję. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńLubię oryginalną musakę, ale nie przepadam za mięsem, więc czuję, że to przepis dla mnie. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń