Własne warzywa to prawdziwy rarytas dla osób mieszkających w dużym mieście. Rosną w swoim tempie, bez wspomagaczy i oprysków. Szczęśliwie, moi teściowie posiadają działkę, na której uprawiają warzywa i owoce. Dzięki nim możemy się cieszyć smakiem m.in. pysznych pomidorów, ogórków i cukinii. Dostałam ostatnio piękne cukinie z których usmażyłam pyszne placki z miętową nutką. Placki z cukinii to lżejsza wersja klasycznej ziemniaczanej odsłony.
Bardzo ważnym etapem ich przygotowania jest odstawienie startej cukinii z dodatkiem soli do czasu, aż pozbędzie się części wody. Dzięki temu do przygotowania placków użyjemy znacznie mniej mąki, a placki będą chrupiące i wchłoną znacznie mniej tłuszczu. Po usmażeniu, ułóżcie je na ręczniku papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu, a placki będą lżejsze. Podałam je z dipem z jogurtu greckiego i skórki cytrynowej. To był bardzo smaczny, sezonowy obiad.
p.s. jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta czekoladowego z cukinią to koniecznie to zróbcie! Jest bardzo czekoladowe, wilgotne w środku i całkiem zdrowe :)
składniki (około 10 placów)
- 2 średnie cukinie
- 1 jajko
- 120 g mąki (używam orkiszowej typ 630)
- łyżka posiekanej mięty lub łyżeczka suszonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soli himalajskiej i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
dip jogurtowo-cytrynowy
-150 g jogurtu greckiego
- skórka otarta z jednej cytryny
(niewoskowanej)
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli
przygotowanie
1. Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ze skórką.
2. Do miski z cukinią wsypujemy łyżeczkę soli, mieszamy i odkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie cukinia puści wodę, którą odciskamy dokładnie.
4. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną miętę i wyciśnięty ząbek czosnku.
5. Na patelni rozgrzewamy olej (około 1 cm), a następnie wykładamy łyżką masę na placki. Smażymy z obu stron na złoto.
6. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
7. Podajemy z dipem z jogurtu i skórki z cytryny, przyprawionym solą i pieprzem.
7. Podajemy z dipem z jogurtu i skórki z cytryny, przyprawionym solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz