Jaglanka z jabłkami i mnóstwem wartościowych dodatków to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest niezwykle zdrowe, wartościowe i dodaje energii na cały poranek. Kasza jaglana znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ma działanie antywirusowe, także warto włączyć ją do diety szczególnie w okresie jesienno-zimowych.
Jaglanka według
mojego przepisu, zawiera dwa bardzo odżywcze składniki - jagody Goji i
nasiona Chia. Jagody Goji uważane są za jedne z najzdrowszych owoców. Są
silnym antyoksydantem. Oznacza to, że wspomagają budowę nowych i
regenerację starych komórek organizmu. Spowalniają procesy starzenia,
wygładzają cerę, wzmacniają odporność organizmu i chronią przed
nowotworami. Z kolei nasiona chia, to małe nasionka z potężną mocą.
Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w
idealnych proporcjach. Korzystnie wpływają na układ trawienny, także
polecane są osobom z kłopotami z wagą. Jeśli jeszcze nie włączyliście
tych składników do swojej diety, koniecznie o tym pomyślcie. Takie śniadanie
towarzyszy mi praktycznie codziennie od pół roku. Zdecydowanie widzę jej
korzystny wpływ na organizm. Od lat jesienią towarzyszyły mi
przeziębienia. W tym roku, odpukać, nie zachorowałam ani razu. Jestem
przekonana, że jest to zasługa jaglanki i biegania, niezależnie od
pogody. Najbardziej jednak cieszy mnie fakt, że mój synek zjada takie śniadanie ze smakiem. Czym skorupka za młodu ... :)
składniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków orkiszowych lub owsianych
- 1 jabłko
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka żurawiny
- 1 łyżeczka jagód Goji
- 1 łyżeczka nasion chia
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek/masła
- syrop daktylowy lub z agawy
(opcjonalnie)
- syrop daktylowy lub z agawy
(opcjonalnie)
przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem
(to ważne, gdyż w przeciwnym wypadku kasza będzie gorzka).
Wrzucamy do garnka wraz z płatkami owsianymi, pokrojonymi w kosteczkę/plastry jabłkami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Całość zalewamy wrzącą wodą, około 1 cm ponad składniki. Gotujemy pod przykryciem około 12-15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, dodajemy masło (oliwę/olej dodajemy na talerzu) i pozostawiamy jaglankę pod przykryciem. Po 5 minutach śniadanie będzie gotowe. Jaglankę mieszamy i nakładamy do miseczki. Polewamy oliwą, aby witaminy lepiej się wchłonęły. Amatorzy słodkości, będą zachwyceni jeśli polejecie jaglankę odrobiną syropu daktylowego lub z agawy.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem
(to ważne, gdyż w przeciwnym wypadku kasza będzie gorzka).
Wrzucamy do garnka wraz z płatkami owsianymi, pokrojonymi w kosteczkę/plastry jabłkami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Całość zalewamy wrzącą wodą, około 1 cm ponad składniki. Gotujemy pod przykryciem około 12-15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, dodajemy masło (oliwę/olej dodajemy na talerzu) i pozostawiamy jaglankę pod przykryciem. Po 5 minutach śniadanie będzie gotowe. Jaglankę mieszamy i nakładamy do miseczki. Polewamy oliwą, aby witaminy lepiej się wchłonęły. Amatorzy słodkości, będą zachwyceni jeśli polejecie jaglankę odrobiną syropu daktylowego lub z agawy.
jaglanka na słodko to jest to :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza! :)
UsuńSporo mi to zajęło (od naszej ostatniej rozmowy), ale w końcu udało mi się zrobić tę osławioną jaglankę na śniadanie ;) Żałuję, że nie spojrzałam wcześniej na Twoje przepisy - pokombinowałabym bardziej, niemniej jednak pierwsze koty za płoty. Było na słodko - dobre to to!
OdpowiedzUsuńBrawo :) Bardzo się cieszę, że Ci smakowała!Najlepsze jest to, że można ją dowolnie modyfikować i dodawać te składniki na które akurat mamy ochotę. W ten sposób, codziennie można mieć inne śniadanie :)Na zdrowie!
Usuń