16 kwietnia 2016

Warzywne stir-fry z makaronem chińskim

Uwielbiam lekkie dania z woka. Są niezwykle aromatyczne i zazwyczaj bardzo szybkie do przygotowania. Stir-fry to metoda krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze i na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu warzywa zachowują wartości odżywcze i pozostają chrupkie. Warto zainwestować w dobrej jakości woka, w którym można wyczarować wiele zdrowych i pysznych posiłków. Do dzisiejszego dania potrzebujecie kilku składników, które kupicie w warzywniaku. Ostrą oliwę peperoncino możecie zastąpić kawałkiem drobno pokrojonego chili i dobrą oliwą. Najlepiej użyć świeżych kiełków, ale możecie się poratować tymi z puszki. W mojej kuchni staram się zawsze mieć ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Starczą Wam na długo i wzbogacą smak wielu dań. Poniższa porcja dla dwóch głodnych osób lub trzech z mniejszym apatytem.


składniki
- 100 g makaronu chińskiego z fasoli mung (cienkie nitki)
- 2 marchewki
- 1 średni brokuł
- 1 czerwona papryka
- garść kiełków z fasoli mung
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki ostrej oliwy peperoncino
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- garść solonych orzeszków ziemnych
- kolendra (ewentualnie pietruszka) do posypania

przygotowanie
1. Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
2. Marchewkę i paprykę kroję w słupki.
3. Brokuł dziele na małe różyczki.
4. Na tarce o małych oczkach ścieram imbir.
5. Do rozgrzanego woka wlewam dwie łyżki ostrej oliwy i dodaję starty imbir. Smażę przez 30 sekund, po czym dorzucam marchewkę i brokuły. Smażę przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaję paprykę. Całość podsmażam przez kolejną minutę.
6. Do warzyw wlewam ocet ryżowy, wodę, olej sezamowy i sos sojowy. Smażę, aż płyny odparują, a warzywa ugotują się do końca na powstałej parze. Na koniec dodaję kiełki.
7. W garnku przygotowuję makaron chiński. Odcedzam i dodaję do woka.
8. Makaron mieszam z warzywami.
9. Orzechy siekam na mniejsze kawałki.
10. Danie wykładam na talerze i posypuję orzechami oraz kolendrą. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

inne dania z woka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly