18 kwietnia 2014

Kurczak w mleczku kokosowym z makaronem chow mein

Kurczak z mleczkiem kokosowym to przepis który ewoluował w naszej kuchni. Po raz pierwszy zaserwowali nam to danie znajomi, którzy wpadli do nas na wspólne gotowanie. Od tamtego czasu często gościło na naszych talerzach. W oryginalnej wersji zawierało fix do potraw chińskich, płynną margarynę, mniejszą ilość mleczka kokosowego (małą puszkę) i słony sos sojowy. Fix i margarynę zastąpiły imbir, papryczka chilli, masło klarowane. Zamiast małej puszki mleczka kokosowego dodaję dużą i słodki, gęsty sos sojowy.


 składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chilii

- świeży imbir (ok. 3 cm)
- duża puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- słodki sos sojowy

- 1 opakowanie makaronu chow mein

przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy go na osobnej patelni tylko do momentu ścięcia białka. W woku roztapiamy łyżkę masła klarowanego, a następnie wrzucamy starty imbir (około 3 cm), papryczkę chilli, pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy kurczaka i mleczko kokosowe. Całość doprawiamy sosem sojowym. Dusimy około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly