Ciasta z warzywami już chyba dla nikogo nie są zaskoczeniem. Na blogu możecie znaleźć przepis na genialne ciasto czekoladowe z cukinią (tutaj) i dwa świetne ciasta marchewkowe (tutaj i tutaj).
Wczoraj gościłam moją serdeczną koleżankę, która jest wielbicielką zdrowej kuchni. Zdrowy obiad uwieńczyło ciasto czekoladowe z ... burakiem. Ciasto jest ciężkie i bardzo czekoladowe. Jeśli zależy Wam na wegańskim cieście użyjcie mleka roślinnego i zastąpcie miód innym słodem. Doskonale smakuje z kubkiem zielonej herbaty. Bez wyrzutów sumienia można zjeść dokładkę :)
Wczoraj gościłam moją serdeczną koleżankę, która jest wielbicielką zdrowej kuchni. Zdrowy obiad uwieńczyło ciasto czekoladowe z ... burakiem. Ciasto jest ciężkie i bardzo czekoladowe. Jeśli zależy Wam na wegańskim cieście użyjcie mleka roślinnego i zastąpcie miód innym słodem. Doskonale smakuje z kubkiem zielonej herbaty. Bez wyrzutów sumienia można zjeść dokładkę :)
przepisu pochodzi z bloga Jadłonomia
składniki
mokre
- 1 szklanka puree z buraka
(1 duży burak)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu
(lub syrop z agawy, daktylowy lub inny słód)
- 100 g gorzkiej czekolady
(70-85 % miazgi kakaowej)
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
suche
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
(lub gryczanej, orkiszowej itd.)
- 1 płaska łyżka kawy zbożowej
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
(70-85 % miazgi kakaowej)
- 3-4 łyżki śmietanki 30 %
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka suszonej żurawiny
przygotowanie
Buraka dokładnie myjemy, a następnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, aż będą miękkie (możemy buraka ugotować w wodzie). Odkładamy do ostudzenia.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (poza burakiem).
Buraka kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy za pomocą miksera na puree.
Puree dodajemy do mokrych składników i mieszamy za pomocą trzepaczki, aby napowietrzyć masę. Za pomocą łyżki łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku, przez 35-40 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy ze śmietanką. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową, podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i żurawiną.
przepyszne ciacho, aż chciałoby się zjeść kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBuraki bardzo pasują do czekolady:)
OdpowiedzUsuńTo prawda!Dobrana para :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń