6 grudnia 2014

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z czekoladową polewą

Przepyszne ciasto marchewkowe z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ananasa i wiórków kokosowych.
 Ciasto jest idealnie wilgotne w środku, puszyste i pięknie wypieczone. Jego wierzch zdobi polewa z białej czekolady z zatopionymi w niej płatkami migdałowymi. Jest bardzo proste do przygotowania, a co najważniejsze zawiera zdrowsze składniki niż tradycyjny wypiek.


składniki
na blaszkę 29x10x7
(średnia keksówka)
na blaszkę 29x10x7
(średnia keksówka)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
(polecam typ 1850, graham drobna)
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 ml oleju roślinne
(np. olej z pestek winogron)
- 180 g startej marchewki
- 75 g ananasa
(świeży lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(np. biovegan) 

polewa
- tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki płatków migdałowych

przygotowanie
Marchewkę trzemy na małych oczkach, a ananasa kroimy w drobną kosteczkę. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W mikserze ubijamy jajka, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy brązowy cukier i ucieramy na gładką masę. Nie wyłączając miksera, bardzo powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy marchewkę, ananasa i wiórki kokosowe. Mieszamy krótko i delikatnie do połączenia składników. Dodajemy mieszankę mąki, sody, proszku do pieczenia i cynamonu. Łączymy składniki, krótko mieszając. Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy, w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C, przez 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i podprażonymi płatkami migdałowymi.

4 komentarze:

Printfriendly