30 listopada 2014

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar to drożdżowe bułeczki, wypełnione masą cynamonową. Te popularne w Skandynawii bułeczki są przyczyną sporów. Pomimo wielu informacji, że są to norweskie bułeczki, za ich ojczyznę uznaje się Szwecję. Doczekały się nawet swojego dnia w kalendarzu. Otóż 4 października obchodzony jest w Szwecji Dzień Kanelbullar. Przygotowanie bułeczek nie jest skomplikowane, jednak wymaga wiele czasu. Poświęcony czas wynagrodzi Wam zapach cynamonowego ciasta unoszący się w całym domu i zadowolone podniebienia Waszych bliskich.


przepis z bloga Mirabelkowy

składniki
ciasto drożdżowe
- 425 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu

nadzienie
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki cynamonu

dodatkowo
- 1 roztrzepane jajko
- cukier perlisty 
(opcjonalnie) 
 
przygotowanie
Drożdże kruszymy do miski i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące). Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Gdy ciasto klei się do rąk i miski, należy dodać jeszcze trochę mąki. Miskę wstawiamy do wyłączonego piekarnika, z włączoną lampką. Ciasto odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 30-60 minut). Po wyrośnięciu, delikatnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę cynamonową. Mieszamy masło z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25x60 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę cynamonową, pozostawiając 2-3 cm margines wzdłuż górnego, dłuższego boku. Margines smarujemy roztrzepanym jajkiem. Reszta jajka będzie potrzebna do posmarowania bułeczek. Ciasto zwijamy w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku, kończąc na marginesie. Rulon kroimy na 2-3 cm kawałki (20-30 bułeczek). Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Możemy upiec je również w papilotkach do muffinek. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca, smarujemy bułeczki jajkiem i posypujemy perlistym cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 °C przez 7-10 minut.

2 komentarze:

Printfriendly