21 listopada 2014

Wegańskie burgery z czerwonej fasoli i kolorowej komosy ryżowej

Wegańskie burgery z czerwonej fasoli i kolorowej komosy ryżowej są pyszną propozycją nie tylko dla wegan. Z powodzeniem zastąpią również kotlet mielony w klasycznym obiedzie. Kotlety świetnie smakują z podpieczoną bułką i świeżymi warzywami. Komosa (inaczej quinoa) zawiera pełnowartościowe białko i mnóstwo witamin. Komosa zaliczana jest do tzw. superfoods czyli żywności, która jest szczególnie korzystna dla naszego zdrowia. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie dołączcie to super ziarno do swojej diety.


składniki
- szklanka kolorowej komosy ryżowej
(ugotowanej)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki płatków migdałowych
(zmielonych)
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka sezamu
- sól i pieprz

 przygotowanie
Fasolę odsączamy, dokładnie płuczemy, a następnie rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w drobno kostkę i dusimy na oleju, aż się zarumieni. Wyciskamy czosnek i dusimy jeszcze chwilę (pół minuty). Ostudzoną komosę ryżową i cebulę z czosnkiem, mieszamy z fasolą. Dodajemy zmielone płatki migdałowe, sos sojowy i przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę należy schłodzić w lodówce (około pół godziny). Wówczas łatwiej będzie uformować kotlety. Uformowane kotlety układamy na papierze do pieczenia i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż się zarumienią (około 15-20 minut).
180°C

1 komentarz:

Printfriendly