21 stycznia 2015

Mistrzowska sałatka ze świeżym szpinakiem, burakiem, serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Myśląc o tej sałatce ciśnie mi się na usta słowo: MISTRZOWSKA. Idealne połączenie smaków i bogactwo witamin. Świeży szpinak, cienko pokrojony burak, słodka suszona śliwka, ser gorgonzola i orzechy włoskie.



Wystarczy polać ją cytrynowym kremem balsamicznym i skropić olejem rzepakowym (lub inną dobrą oliwą) i cieszyć się doskonałym smakiem. W Lidlu dostępne są pakowane próżniowo, ugotowane buraki. Znacznie skracają czas przygotowania sałatki. Jednak zdecydowanie najbardziej aromatyczne są buraki upieczone w piekarniku. Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka, kolacja z winem jak i lunch na wynos. Od kilku dni zabieram ją ze sobą do pracy i wyczekuje pory obiadowej. Jest boska!

 składniki
- dwie garści świeżego szpinaku
- 1 duży burak
(upieczony lub ugotowany)
- 5 suszonych śliwek
- 80 g sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- krem balsamiczny
(cytrynowy)
- sól i pieprz
 
przygotowanie
 Szpinak myjemy, odrywamy grube ogonki i układamy na talerzu. Następnie układamy pokrojonego w bardzo cienkie plastry buraka, pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mniejsze kawałki suszonych śliwek i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę polewamy kremem balsamicznym i skrapiamy olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

Printfriendly