9 sierpnia 2016

Tarta z zielonych warzyw i sera owczego

Follow my blog with Bloglovin
Mam wielką słabość do tart. Zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ten pyszny wypiek. Kawałek kruchego ciasta wypełniony nadzieniem, to bardzo popularna przekąska w prawie każdym francuskim bistro. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty pochodzą z północno-wschodniej Francji i występują pod nazwą quiche (czyt. kisz). Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanka jajek, śmietany i przypraw. Dzisiejsza tarta, a właściwie quiche wypełniona jest zielonymi warzywami i solankowym serem owczym. Przygotowałam ją na letni piknik w parku. Smakowała wspaniale, także zachęcam do wypróbowania przepisu.


składniki
ciasto na tartę
- 200 g mąki pszennej 
(użyłam bio mąki z rolnictwa ekologicznego typ 550)
- 100 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli

nadzienie
- 1 zielona papryka
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 150 g sera solankowego sera owczego
- solidna szczypta tymianku
- solidna szczypta oregano
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- świeżo zmielona sól i pieprz
- olej z pestek winogron do wysmarowania blaszki

przygotowanie
1. Mąkę przesiewam do misy miksera. Dodaję pokrojone zimne masło, sól i wodę. Za pomocą mieszadła zagniatam ciasto tartę. Zawijam w woreczek i odstawiam na 30 minut do lodówki.
2. W międzyczasie kroję na bardzo cienkie plastry cukinię, paprykę i cebulę.
3. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję cebulę i cukier, a następnie duszę przez pięć minut, aż się zeszkli.
4. Dodaję drobno posiekane ząbki czosnku, cukinię i paprykę. 
5. Przyprawiam tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
6. Warzywa smażę przez około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia.
7. Naczynie do tarty o średnicy 24 cm smaruję cienko olejem z pestek winogron.
8. Ciasto rozwałkowuję i za pomocą wałka przekładam do foremki na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i obciążam fasolą, aby się nie wybrzuszyło. Piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zdejmuję folię z obciążeniem i dopiekam ciasto przez kolejne 5 minut. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
9. Do miski wybijam jajka, dodaję śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam dokładnie.
10. Na dno tarty wykładam uduszone warzywa, kruszkę owczy ser i zalewam masą jajeczną.
11. Tartę wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę przez 35 minut.
12. Podaję na ciepło lub na zimno. W obu wersjach smakuje doskonale.

3 komentarze:

Printfriendly