22 września 2016

Sałatka z kaszy bulgur, szpinaku i moreli

Sekretem tej sałatki jest upieczenie kaszy bulgur w piekarniku z dodatkiem soku jabłkowego i wywaru z warzyw. Zyskuje dzięki temu wyjątkowy smak, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami m.in. świeżym szpinakiem, aromatycznymi ziołami i suszonymi morelami. Chrupiącym akcentem są posiekane pistacje lub migdały. Całość smakuje doskonale, także warto poświęcić dla niej trochę czasu.


przepis z książki "Veggiestan" Sally Butcher

składniki
- 300 g gruboziarnistej kaszy bulgur
- 400 ml bulionu warzywnego lub wody
- 300 ml soku jabłkowego
- 100 g suszonych moreli
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g posiekanych (niesolonych) pistacji lub migdałów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki i skórka otarta z jednej sztuki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka rozdrobnionego chilli (opcjonalnie)
- posiekana natka kolendry (ewentualnie pietruszki)
- garść posiekanej świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku

przygotowanie
1. Morele zalewam letnią wodą i odstawiam.
2. Rozgrzewam piekarnik do 140 stopni.
3. Na głęboką blachę od piekarnika wysypuję kaszę i zalewam ją bulionem/wodą oraz sokiem jabłkowym.
4. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20 minut (w połowie czasu mieszam).
5. W międzyczasie rwę szpinak na mniejsze kawałki, marchewkę ucieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroję w drobną kostkę.
6. Przygotowuję dressing: mieszam oliwę, sok i skórkę z limonki, kumin i chilli, a następnie przyprawiam solą i pieprzem.
7. Osuszam morele i kroję na mniejsze kawałki.
8. Gdy kasza lekko ostygnie mieszam ją z warzywami, ziołami, morelami i pistacjami/migdałami.
9. Całość łączę z dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly