19 września 2014

Pełnoziarniste ciastka owsiane z prażonym słonecznikiem

Nie oszukujmy się, że jedzenie ciastek jest zdrowe. Jeśli jednak zachowamy umiar, a tradycyjne składniki zamienimy na ich zdrowsze odpowiedniki, nic wielkiego się nie stanie.


W domowych ciastkach najlepsze jest to, że wiemy dokładnie jaki jest ich skład. Ponadto nie wymagają wielkiej pracy, a jeśli macie pod ręką dzieci pieczenie możecie zamienić w świetną zabawę. Warto zaprzyjaźnić się z pełnoziarnistą mąką, brązowym cukrem i naturalnym proszkiem do pieczenia. Są to niewielkie zmiany, które z pewnością korzystnie wpłynął na Wasze zdrowie. Ciastka świetnie smakują z zimnym mlekiem. Produkt testowany na dzieciach. Z pozytywną rekomendacją!

składniki
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
(typ 1850)
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- pół szklanki brązowego cukru
(warto użyć aromatyczny muscovado)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(warto użyć naturalny proszek z kamieniem winnym)
- szczypta soli morskiej

przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż ziarna się lekko zarumienią. Odstawiamy słonecznik do wystudzenia. Cukier mielimy w malakserze, aby uzyskać drobny cukier do wypieków. W mikserze ucieramy masło z cukrem (dodajemy również łyżkę cukru z prawdziwą wanilią) na puszystą masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy składniki. Dodajemy słonecznik i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nim małe kulki uformowane z masy. Zachowujemy odstępy, gdyż ciasto zwiększa swoją objętość. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach C, aż ciastka się zarumienią. 
Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly