Skład dostępnego w sklepach pieczywa pozostawia wiele do życzenia. W przeciwieństwie do dostępności różnorodnych mąk, które zachęcają do domowych wypieków. Tym bardziej, że pieczenie chleba jest łatwiejsze niż się to wydaje. Zapach i smak jest warty poświęconego czasu.
(używam blaszki do chleba o wymiarach 32x13x6)
- 500 g mąki orkiszowej typ 2000
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1,5 łyżki soli
- woda (około 700 ml)
- ulubione dodatki np. łuskany słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane, żurawina, suszone śliwki, orzechy włoskie, suszone pomidory
- zakwas
przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zakwas.
Zakwas może odłożyć dla nas ktoś kto piecze chleb, można zapytać o niego w młynie albo zrobić samemu jak zrobić zakwas?
Dolewamy ciepłej wody (temperatura około 50 stopni).
Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub w mikserze (końcówka hak). Powinno mieć konsystencję gęstej papki.
Ciasto na chleb wyrabiamy około 10 minut.
Zakwas może odłożyć dla nas ktoś kto piecze chleb, można zapytać o niego w młynie albo zrobić samemu jak zrobić zakwas?
Dolewamy ciepłej wody (temperatura około 50 stopni).
Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub w mikserze (końcówka hak). Powinno mieć konsystencję gęstej papki.
Ciasto na chleb wyrabiamy około 10 minut.
Z tej mieszanki odkładamy do słoika zakwas (około 3 łyżek) na kolejny chleb. Słoik przykrywamy gazą i odkładamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Przed pieczeniem wyjmujemy, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Do mieszanki dodajemy soli, ulubionych dodatków i mieszamy do połączenia składników.
Mój ulubiony jest z dodatkiem płatków owsianych, słonecznika, orzechów i żurawiny.
Mój ulubiony jest z dodatkiem płatków owsianych, słonecznika, orzechów i żurawiny.
Blaszkę do chleba delikatnie smarujemy olejem (dzięki temu chleb po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę). Ciasto przekładamy do blaszki. Wierzch wyrównujemy mokrymi palcami i posypujemy płatkami owsianymi lub słonecznikiem.
Wkładamy do wyłączonego piekarnika (z włączoną lampką) do wyrośnięcia. Chleb będzie gotowy do pieczenia jak podwoi swoją objętość (w zależności od "mocy" zakwasu od 4 do nawet 12 godzin). Polecam wyrobić ciasto wieczorem i wstawić do piekarnika na całą noc. Rano będzie gotowy do pieczenia.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę. Gotowy chleb wyjmujemy z blaszki i pozostawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz