21 sierpnia 2014

Najlepsze spaghetti w sosie pomidorowo-serowym z bazylią

Najlepsze spaghetti z pomidorami i serem przygotowuje moja mama. Makaron w jej wykonaniu jest idealnie pokryty sosem i bardzo aromatyczny. Wszystko to za sprawą ostrego sera i świeżej bazylii. Nie jest to lekkie danie, ale bardzo sycące i niezwykle pyszne. Zjedzone od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a na pewno poprawi Wam nastrój i zadowoli podniebienie. Amatorzy ciągnącego się sera w potrawach, mogą dodać dodatkową garść już na talerzu. Jeśli zależy Wam na lżejszej wersji, użyjcie pełnoziarnistego makaronu i mniejszej ilości sera. Mniam :)


składniki na 2 porcje
- 250 g makaronu spaghetti
- 400 g pomidorów w puszcze
(w całości)
- 150 g ostrego, żółtego sera
(+ ser do posypania na talerzu)
- 10 listków bazylii
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

przygotowanie
1. Makaron gotujemy al dente.
2. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. 
3. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie. 
4. Dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę soli. 
5. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy puszkę pomidorów i bazylię. Pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i dusimy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. 
6. Dodajemy starty ser i miksujemy całość na gładki sos blenderem ręcznym. 
7. Na suchą patelnię wykładamy makaron i stopniowo dodajemy sos, dokładnie mieszając. 8. Sos powinien się zredukować i dokładnie pokryć makaron. 
9. Na talerzu przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii i posypujemy garścią sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly