Zimny, soczysty arbuz, słony ser feta i oliwki świetnie ze sobą się komponują. Świeża mięta nadaje sałatce orzeźwiający smak. Arbuz w prawdzie nie zawiera wielu witamin, ale jest bogaty w przeciwutleniacze. Hamują one proces starzenia i rozwój komórek nowotworowych. Arbuza schłodźcie wcześniej w lodówce.
Idealna sałatka na upalny dzień.
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku |
składniki na 2 porcje
- 1/4 małego arbuza
- 50 g twardej fety
- 5-6 zielonych oliwek
- kilka listów mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
lub syropu z agawy
- świeżo zmielony pieprz
(opcjonalnie)
przygotowanie
Arbuza i fetę kroimy w kostkę. Staramy się pozbyć pestek z arbuza. Każdą oliwkę kroimy na 3 części. Przygotowujemy dressing z rozpuszczonego miodu/syropu z agawy i soku z cytryny. Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanymi listkami mięty. Sałatkę możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- świeżo zmielony pieprz
(opcjonalnie)
przygotowanie
Arbuza i fetę kroimy w kostkę. Staramy się pozbyć pestek z arbuza. Każdą oliwkę kroimy na 3 części. Przygotowujemy dressing z rozpuszczonego miodu/syropu z agawy i soku z cytryny. Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanymi listkami mięty. Sałatkę możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Super orzeźwiająca i fajne połączenie smaków:))
OdpowiedzUsuń