1 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana czarną soczewicą i fetą

Czarna soczewica to moje nowe odkrycie kulinarne. Ma dużo białka, mnóstwo błonnika i minerałów, niski indeks glikemiczny, a do tego jest przepyszna. Świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach, daniach jednogarnkowych, a także jako farsz do zapiekanych warzyw. Sezon na cukinie w pełni, a z takim farszem otrzymacie sycący, zdrowy i smaczny obiad. Smak można wzmocnić posypując danie parmezanem.


składniki na 2 porcje
- średniej wielkości cukinia
- 1 pomidor
- 1 średnia cebula
- 50 g twardej fety
- pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy 
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka kukurydzy
(opcjonalnie)
- parmezan
(opcjonalnie)
- sól
(np. himalajska)
- pieprz

przygotowanie
Gotujemy czarną soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinie kroimy w poprzek na dwie części. Łyżką wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę cebulę, pomidor (pomidor wcześniej należy smażyć i obrać ze skórki) i fetę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Najpierw dusimy cebulę, aż się lekko zeszkli, a następnie dodajemy pomidor. Po chwili dorzucamy czarną soczewicę i kukurydzę. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę, twardą fetę. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wypełniamy ją farszem. Całość można posypać parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka.

2 komentarze:

  1. Pyszna cukinia! Cieszę się i dziękuję, że bierzesz udział w akcji Faszerujemy 2014!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis :)
      Z pewnością jeszcze jakieś warzywo nafaszeruję!

      Usuń

Printfriendly