Absolutnie genialna sałatka. Burak fantastycznie komponuje się z kozim serem. Pomarańcza dodaje słodyczy. Całość podkreśla miodowo-musztardowy sos. Buraka możecie upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Istotne jest, aby pokroić go w bardzo cienkie plastry.
Jeśli sceptycznie
podchodzicie do takich połączeń, tym bardziej się przełamcie. Efekt
końcowy z pewnością pozytywnie Was zaskoczy. Sałatkę jadłam po raz
pierwszy w Bistro Pobite Gary w Gdańsku. Po pierwszym kęsie wiedziałam,
że muszę ją odtworzyć w domu. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Sałatkę możecie posypać prażonymi pestkami dyni lub płatkami
migdałowymi. Z każdym z tych dodatków będzie smakowała świetnie.
składniki na jedną porcję
- zielenina: rukola, roszponka lub mieszanka młodych sałat
- 50 g miękkiego sera koziego dojrzewającego
(szukam takiego z podpuszczką mikrobiologiczną)
(szukam takiego z podpuszczką mikrobiologiczną)
- 1 średni burak
- pół pomarańczy
- 4 pomidorki koktajlowe
- 4 pomidorki koktajlowe
- łyżka płatków migdałowych, pestek dyni lub innych ulubionych ziaren/orzechów
dressing miodowo-musztardowy
na 2-3 porcje
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
dressing miodowo-musztardowy
na 2-3 porcje
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
przygotowanie
1. Nieobranego buraka gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku w folii. Najlepiej zrobić to hurtowo np. podczas pieczenia chleba/ciasta. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
2. Sałatę myjemy i osuszamy.
3. Pomarańczę filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części.
5. Na talerzu układamy zieleninę, cienkie plastry buraka, kawałki pomarańczy, pomidorki i kozi ser.
6. Składniki na dresing dokładnie mieszamy.
7. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami/orzechami.
Też jadłam ją w Pobitych Garach,jest obłędna, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBędąc w Gdańsku koleżanka zabrała nas do tej właśnie restauracji, tam wszystko jest obłędnie smaczne, sałatka cymes��
OdpowiedzUsuń