23 sierpnia 2014

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Tarta z cukinią, pomidorami i mozzarellą to pyszna propozycja na wykorzystanie cukinii i pachnących pomidorów. Przypieczona mozzarella i aromatyczna bazylia świetnie komponują się z warzywami. Tarta smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Możemy ją  przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na piknik czy w podróż. Z dodatkiem mieszanki sałat będzie pysznym obiadem, albo przekąską na wieczór przy winie. Po upieczeniu przyprawcie tartę solą morską. Wcześniejsze solenie spowoduje, że warzywa puszczą za dużo soku. Smacznego!


składniki
ciasto
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)

nadzienie
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- 4 łyżki mascarpone
- 1 kulka mozzarelli (około 125 g)
- 10 listków świeżej bazylii
- kolorowy pieprz
- sól morska
(po upieczeniu)

przygotowanie
spód
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki). Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15 min.

nadzienie
Serek mascarpone delikatnie podgrzewamy, do uzyskania rzadszej konsystencji. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia spód tarty i serek. W tym czasie kroimy cukinię, pomidora i mozzarellę w cienkie plasterki. Na ostudzony spód wykładamy mascarpone, a następnie układamy plastry cukinii (zaczynamy od zewnętrznej strony i układamy dookoła, aż do środka), plastry pomidora i mozzarellę. Dekorujemy listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy (funkcja góra), aż ser się zarumieni, a warzywa upieką (około 20-25 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly