Makaron z tuńczykiem i sosem ze świeżych pomidorów to smaczny, sycący i szybki obiad.
Potrzebujecie kilku składników i kilkunastu minut. Możecie użyć ulubionego makaronu.
U mnie są to najczęściej pióra, spaghetti lub tagliatelle. Zresztą nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze żeby był pełnoziarnisty. Użyjcie tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach i najlepiej pachnących, letnich pomidorów. Zimą możemy sięgnąć po pomidory z puszki.
Potrzebujecie kilku składników i kilkunastu minut. Możecie użyć ulubionego makaronu.
U mnie są to najczęściej pióra, spaghetti lub tagliatelle. Zresztą nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze żeby był pełnoziarnisty. Użyjcie tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach i najlepiej pachnących, letnich pomidorów. Zimą możemy sięgnąć po pomidory z puszki.
składniki
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
np. rurki
- puszka tuńczyka
(w kawałkach, w sosie własnym)
(w kawałkach, w sosie własnym)
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- parmezan do posypania
(opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
przygotowanie
Gotujemy makaron. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dusimy na niej pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek, do czasu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy odsączonego tuńczyka i podgrzewamy jeszcze chwilę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron polewamy sosem, posypujemy pietruszką i startym parmezanem.
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
przygotowanie
Gotujemy makaron. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dusimy na niej pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek, do czasu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dusimy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy odsączonego tuńczyka i podgrzewamy jeszcze chwilę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron polewamy sosem, posypujemy pietruszką i startym parmezanem.
bardzo smaczne, polecam :)
OdpowiedzUsuńz tym daniem idealnie komponują się suszone pomidorki w zalewie. Mają charakterystyczny smak. Jest to jednak kwestia gustu. Dobrze, że makaron szybko sie przyrządza :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Suszone pomidory też pasują idealnie :)
UsuńWłaśnie gotuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie napisz jak Ci smakowało!
Usuń