3 maja 2014

Mufinki orkiszowe z jabłkami i migdałowo-cynamonową posypką

 Przepyszne mufinki orkiszowe z jabłkami i chrupiącą migdałowo-cynamonową posypką. Mąka orkiszowa nadaje im lekko orzechowego smaku, a jabłka i miód naturalnej słodyczy. Wierzch pokrywa chrupiąca posypka z brązowego cukru, migdałów i cynamonu. Jeśli mam ochotę na mniej słodką wersję, zamiast posypki używam płatków migdałowych. Idealne na piknik, do kawy, a nawet na szybkie śniadanie. Jestem przekonana, jak tylko spróbujecie tych mufinek, zagoszczą na stałe w Waszej kuchni.


przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson 

składniki na 12 mufinek
- 2 jabłka
- 250 g mąki orkiszowej (ewentualnie zwykłej mąki pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 g brązowego cukru
- 125 ml płynnego miodu lub syropu z agawy
- 60 ml pitnego jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka

posypka
- 40 g całych migdałów
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
lub
- 2 łyżki płatków migdałowych  

przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami. Możemy użyć silikonowych foremek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: cukier, miód, jogurt, olej roślinny i jajka. Składniki mokre i suche lekko mieszamy (grudkowate ciasto daje lżejsze mufinki), a następnie dodajemy pokrojone jabłka. 
posypka: siekamy grubo migdały i mieszamy z mielonym cynamonem i cukrem.
Masę przekładamy do foremek, a wierzch oprószamy posypką (możemy zamiast posypki użyć płatów migdałowych). Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly