Pasta sezamowa (tahini) jest niezbędnym składnikiem humusu. Ale nie tylko. Stanowi świetną bazę do sosów, a także ciast. Tahini możemy kupić w sklepie z kuchniami świata, ale jeśli posiadamy blender z powodzeniem wykonamy ją w domu. Potrzebujemy łuskanego sezamu i kilkanaście minut. Gotową przechowujemy w lodówce (w zamkniętym słoiku) przez kilka miesięcy.
- szklanka łuskanego sezamu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
przygotowanie
Sezam prażymy na suchej patelni przez kilka minut (około 3-4 minut), od czasu do czasu mieszając. Musimy uważać, aby sezam nie zbrązowiał, ani się nie przypalił. Gdy zacznie pachnieć, zdejmujemy z patelni i studzimy przez chwilę. Ostudzony sezam wkładamy do blendera (kielich do koktajli lub malaksera). Miksujemy kilkanaście minut, aż ziarna sezamu zamienią się w gładką i kremową pastę. Jeśli pasta nie jest wystarczająco gładka, dodajemy 2 łyżki oleju z pestek winogron i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz