22 marca 2014

Spaghetti alla carbonara

Do przygotowania spaghetti carbonara potrzeba zaledwie kilku dobrej jakości składników. Znam co najmniej kilka wersji i teorii na temat tej potrawy. Podobno żaden Włoch nie dodaje do niej śmietany. Najważniejsze jednak, aby sos nie ściął się pod wpływem temperatury, bo zamiast carbonary otrzymamy jajecznicę.

Spaghetti alla carbonara www.niebonajezykach.blogspot.com

składniki
- 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki tartego sera grana padano
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki

przygotowanie
Gotujemy lekko osoloną wodę z odrobiną oliwy.
Gdy woda się gotuje, kroimy w kostkę boczek, cebulę i czosnek.

Spaghetti alla carbonara www.niebonajezykach.blogspot.com

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i gdy lekko się wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy białe wino i dusimy około 5 minut.

Spaghetti alla carbonara www.niebonajezykach.blogspot.com

Wrzucamy makaron do gotującej się wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Żółtka mieszamy z połową śmietany (125 ml) i startym parmezanem. Na patelni podgrzewamy pozostałą śmietanę, dodajemy do niej boczek z cebulą i zmniejszamy ogień. 

Spaghetti alla carbonara www.niebonajezykach.blogspot.com 
Po chwili wlewamy masę śmietanowo-jajeczną i mieszamy uważając, aby jajko się nie ścięło. 

Spaghetti alla carbonara www.niebonajezykach.blogspot.com

Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą) i łączymy z sosem.
Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem oraz natkę pietruszki.

I jak? Pyszny i szybki obiad! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly