4 kwietnia 2014

Sok z buraka (wzmacniający)

Wzmacniający sok z buraka, marchewek, jabłek i cytryny. Jest zdrowy, dodaje energii i wzmacnia odporność.  Burak jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Cytryna świetnie przełamuje smak buraka, a jabłko i marchewka wzbogacają smak. Od kiedy znalazłam ten przepis w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia" piję go regularnie. Sok z buraków powinien odstać po wyciśnięciu minimum pół godziny w zacienionym miejscu (wypity od razu obciąża za bardzo żołądek). Jest naprawdę pyszny!Na zdrowie!


przepis pochodzi z książki "Smak życia", A. Maciąg

składniki
- 1 burak
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny


przygotowanie
Buraka, marchewki i jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Przepuszczamy przez sokowirówkę/wyciskarkę do owoców. Do otrzymanego soku dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

2 komentarze:

  1. Taki sok na pewno super wzmacnia i poprawia odporność. Buraki są bardzo bardzo zdrowe a pyszny sok pomoże zrobić taka wyciskarka https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-hurom/, to jest dopiero super urządzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą. Sama odkąd kupiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/wyciskarki-do-sokow nową wyciskarkę wolnoobrotową, regularnie przygotowuję różne soki warzywno-owocowe. Zaletą wyciskarek wolnoobrotowych jest to, że pozwalają przygotować pełnowartościowy sok, który jest bogaty w wszystkie cenne dla naszego zdrowia składniki. W ten sposób takie soki stanowią ważny element mojej codziennej diety.

      Usuń

Printfriendly