8 kwietnia 2014

Mufinki czekoladowo-bananowe

Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest świetna na poprawę nastroju. A jeśli czekoladowy przysmak możemy zrobić bez dużego nakładu pracy i czasu to tym bardziej warto wypróbować. Wystudzone możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą mleczną i płatkami migdałów, ale i bez tego są przepyszne.


Przepis Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu"
 
składniki
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. Dodajemy olej, cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy ręcznie. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i sodę oczyszczoną. Mąkę łączymy z masą bananową i mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do mufinek wykładamy papilotkami. Możemy również użyć silikonowych foremek do babeczek. Masę czekoladowo-bananową wykładamy do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 15–20 minut. Pozostawiamy na kratce do wystudzenia. Teoretycznie. W praktyce znikają jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly