4 maja 2014

Tortilla z grillowanymi warzywami i ciecierzycą z sezamowym sosem

Chrupiąca tortilla z grillowaną papryką, pieczarkami i czerwoną cebulą. Ja zwykle przygotowuję większą ilość grillowanych warzyw. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Sycąca ciecierzyca, zapewni porcję białka. Ciecierzyca z puszki sprawdzi się znakomicie, ale oczywiście najlepiej smakuje ta ugotowana. Smaku dopełnia pyszny sos z pasty sezamowej - tahini (jak zrobić tahini?) z dodatkiem oliwy z oliwek, cytryny i czosnku (użyjcie polskiego, ma zdecydowanie lepszy smak).
Doskonała na lunch, albo późne śniadanie w wolny poranek.

  
składniki
- 1 tortilla
- 4 pieczarki
- pół czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki ciecierzycy z puszki
- łyżeczka oliwy z pestek winogron
- sól morska

sos sezamowy
- 1  łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek polskiego czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka posiekanej pietruszki

przygotowanie
Patelnie grillową/grill elektryczny smarujemy olejem z pestek winogron, a następnie rozgrzewamy. Paprykę kroimy w grubsze paski, cebulę na ćwiartki, a pieczarki na pół. Warzywa solimy solą morską i grillujemy około 10- 15 minut (papryka potrzebuje najwięcej czasu).  W międzyczasie mieszamy składniki na sos: pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Gdy warzywa będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i podgrzewamy na niej tortillę. Na tortilli układamy warzywa i ciecierzycę.  


Całość polewamy sosem i zwijamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly