15 maja 2014

Gnocchi z warzywami w kremowym sosie

Kuchnie włoską uwielbiam za dużą ilość warzyw, aromatyczne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn), parmezan i oliwę. Najbardziej jednak za to, że większość potraw można przygotować w krótkim czasie.


Włoska kuchnia to nie tylko makarony. Jest bardzo różnorodna. Każdy z regionów ma swoje specjały. Włosi uwielbiają biesiadować w gronie najbliższych. Tradycyjny posiłek zaczyna się od antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa), secondo piatto (główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką). Ucztę wieńczy deser np. panna cotta lub tiramisu.  

Na blogu były już klasyczne włoskie przepisy w nowej odsłonie:

Tym razem zapraszam na włoskie kluski - gnocchi z warzywami w kremowym sosie posypane parmezanem. Gnocchi można przygotować samemu. Ale kto ma na to czas w tygodniu? Gotowe gnocchi możemy kupić np. w Lidlu. Zamiast nich możemy dodać nasze rodzime kopytka lub podać danie z makaronem. Jeśli chcemy trochę "odchudzić" danie pomijamy w przepisie śmietankę. Zamiast niej polecam, już na talerzu, polać porcję odrobiną dobrej jakości oliwą z oliwek (polecam oliwy z dodatkiem czosnku, chilli).

składniki na 3-4 porcje
- 500 g gnocchi
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 mała cukinia
- pół czerwonej papryki
- garść świeżego szpinaku
- pęczek natki pietruszki
- 5 suszonych pomidorów
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- świeżo mielona sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego

Seler naciowy, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pokrojone warzywa, aż lekko zmiękną (około 5 minut). Dodajemy gnocchi i smażymy z warzywami przez kolejne 2 minuty. Dodajemy śmietankę, pokrojoną pietruszkę, suszone pomidory i garść szpinaku. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Na talerzu posypujemy startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Printfriendly