19 kwietnia 2014

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Najlepsze w tych babeczkach, poza smakiem oczywiście, jest to, że zanim nagrzeje się piekarnik skończycie ich przygotowywanie. Tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki i utrzeć skórkę z cytryny. Warto przy zakupie cytryn zwrócić uwagę, żeby nie były woskowane.


Przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią"
 
składniki na 6 babeczek
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru

przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Roztapiamy masło i zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy skórkę z cytryny. Mieszamy w misce "mokre" składniki: stopione masło, jajka, jogurt i skórkę z cytryny. W drugiej misce łączymy składniki "suche": mąkę, sodę, sól i cukier. Składniki z obu misek łączymy starannie w całość. Foremki/blaszkę do babeczek wypełniamy ciastem. Pieczemy w piekarniku 25-30 minut. Wystudzone babeczki możemy polać lukrem przygotowanym z 200 g cukru pudru i soku z jednej cytryny. Według mnie są wystarczająco słodkie i lukier nie jest potrzebny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly