28 maja 2014

Kalafiorowe curry z aromatycznym ryżem

Aromatyczne curry z kalafiora w pomidorowo-kokosowym sosie. Koniecznie podane z aromatycznym, pełnoziarnistym ryżem. Jeśli kalafior jecie najczęściej z bułką tartą, najwyższy czas to zmienić. To idealne warzywo do szybkich dań jednogarnkowych. Możecie użyć gotowych mieszanek garam masala i curry, lub doprawić danie ulubionymi indyjskimi przyprawami.


składniki na 4 porcje
- 1 kalafior
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka cynamonu
- sól morska
- 100 ml mleka kokosowego (lub słodkiej śmietanki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej z pestek winogron
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
- szklanka ryżu pełnoziarnistego

przygotowanie
aromatyczny ryż
W małym garnku rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego. Wsypujemy szklankę ryżu i przyprawy (po łyżeczce kurkumy i cynamonu). Mieszkamy chwilę, a następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy około 25 minut. Po tym czasie zostawiamy ryż pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.

kalafiorowe curry
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron (około 3 łyżek). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy (garam masala, curry, suszoną kolendrę) i starty imbir. Krótko dusimy, a następnie dodajemy kalafiora pokrojonego na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy, aż warzywa pokryją się przyprawami. Zalewamy pomidorami z puszki z łyżeczką brązowego cukru i wrzącą wodą (1,5 szklanki). Dusimy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną. Gotujemy do czasu aż powstanie gęsty sos (uważamy, aby warzywa się nie rozgotowały). Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Podajemy z aromatycznym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly