Doskonałe wegańskie burgery. A w nich chrupiące kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki i aromatycznych ziół. Potrzebujecie jeszcze kilku ulubionych dodatków (u mnie garść rukoli, plaster pomidora, odrobina cebulki), bułkę i pyszne burgery gotowe. Koniecznie wypróbujcie
lekki, wegański majonez z mleka sojowego. Są genialne i co więcej, nie
trzeba ich smażyć (zapach smażenia to moja zmora). Majonez sojowy ma
kremową konsystencję i jest bardzo delikatny. Smak majonezu zależeć
będzie od użytego mleka, oleju i musztardy. Jeśli wolicie bardziej
wyraziste smaki, użyjcie olej rzepakowy i ostrzejszą w smaku musztardę.
Gdy macie czas i chęci polecam zrobić domowe bułki z tego przepisu. Jestem pewna, że polubicie wegańskie burgery. Koniec gadania. Lećcie do kuchni :)
przepis pochodzi z bloga Jadłonomia
składniki
- około 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
(około 3/4 szklanki suchej kaszy)
- 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
(około 3/4 szklanki suchej kaszy)
- 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
- pół szklanki prażonego słonecznika
- pół szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- pół szklanki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i pieprz
przygotowanie
1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, pod zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy podwójną ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy z palnika i pozostawiamy, aby wchłonęła resztę wody i wystygła. Zimną kaszę przekładamy do dużej miski.
2. Marchewkę mieszamy z kaszą.
3. Na suchej patelni prażymy najpierw słonecznik. Zarumieniony przekładamy do miski, a na patelni prażymy lekko sezam (zbyt mocno podprażony, stanie się gorzki). Łączymy go z pozostałymi składnikami.
4. Składniki łączymy z olejem, sosem sojowym i przyprawami.
5. Wsypujemy bułkę tartą i mąkę, po czym rękoma mieszamy składniki, aby dokładnie połączyły się ze sobą (ugniatamy masę naprawdę solidnie, aż będzie się dobrze kleić).
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół).
7. Formujemy kotlety o grubości około 3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubsze kotlety pozwolą nam uzyskać chrupiący wierzch i miękki, smaczny środek.
8. Pieczemy około 30 minut (po 20 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę).
1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, pod zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy podwójną ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy z palnika i pozostawiamy, aby wchłonęła resztę wody i wystygła. Zimną kaszę przekładamy do dużej miski.
2. Marchewkę mieszamy z kaszą.
3. Na suchej patelni prażymy najpierw słonecznik. Zarumieniony przekładamy do miski, a na patelni prażymy lekko sezam (zbyt mocno podprażony, stanie się gorzki). Łączymy go z pozostałymi składnikami.
4. Składniki łączymy z olejem, sosem sojowym i przyprawami.
5. Wsypujemy bułkę tartą i mąkę, po czym rękoma mieszamy składniki, aby dokładnie połączyły się ze sobą (ugniatamy masę naprawdę solidnie, aż będzie się dobrze kleić).
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C (góra-dół).
7. Formujemy kotlety o grubości około 3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Grubsze kotlety pozwolą nam uzyskać chrupiący wierzch i miękki, smaczny środek.
8. Pieczemy około 30 minut (po 20 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę).
Kotlety idealnie nadają się do mrożenia. Zwykle robię ich więcej za jednym razem i mrożę przez 2-3 godziny na płasko, po czym przekładam do woreczka stunowego do mrożenia. Przechowuję w zamrażarce i wykorzystuję na bieżąco potrzebną ilość. Odgrzewam przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ℃ (termoobieg). Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wspaniale smakują również jako dodatek do obiadu np. z pieczonymi warzywami.
składniki na majonez
- 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1/2 szklanki delikatnego oleju (np. z pestek winogron)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka dobrej musztardy
- sól i pieprz
przygotowanie
Do kielicha blendera wlewamy mleko, ocet jabłkowy i przyprawy. Miksujemy około 10 minut, po czym stopniowo dolewamy olej i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz