Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna zupa z mleczkiem kokosowym. Wymaga przygotowania nieco pracy, gdyż potrzebujemy dobrego wywaru (zajrzyj tutaj) i przygotowanie puree z dyni (zajrzyj tutaj). Jak już te kroki będą za Wami, przygotowanie zupy będzie błyskawiczne. Zupa fantastycznie smakuje z podprażonymi płatkami migdałowymi, natką pietruszki i chilli.
składniki
- 1 litr wywaru bulionu warzywnego (przepis)
- 4 szklanki puree z dyni (przepis)
- 400 ml mleka kokosowego
(duża puszka)
- 1 cebula
- świeży imbir (około 4 cm)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- świeża papryczka chilli (około 5 cm lub więcej :) )
(lub suszona)
- świeży pieprz i sól morska
- 1 łyżka oleju kokosowego
(lub np. masła, oleju z pestek winogron)
- płatki migdałowe, natka pietruszki, suszone chilli
(do posypania)
przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy starty imbir, pokrojoną drobno papryczkę chilli, curry i kurkumę. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy wszystkie składniki. Zawartość patelni łączymy z bulionem warzywnego i puree z dyni. Całość miksujemy blenderem ręcznym i gotujemy około 15-20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a natkę i papryczkę drobno siekamy. Posypujemy nimi zupę na talerzu.
uwielbiam krem z dyni, a w Twoim wydaniu na pewno smakowała rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :))))
UsuńPyszna :-)
OdpowiedzUsuń