6 października 2014

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Cienkie naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i twarogiem to pomysł na szybki obiad. 
W moim domu największym amatorem naleśników jest syn. Takie naleśniki to świetna okazja do przemycenia wartościowych składników w uwielbianej przez dzieci formie. Wielbiciele szpinaku również będą zachwyceni. Farsz szpinakowo- twarogowy jest nie tylko pyszny, ale i sycący. Ciekawym akcentem farszu są suszone pomidory, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami. Przyprawiam go sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Następnego dnia możecie zapiec naleśniki w piekarniku z dodatkiem sosu pomidorowego i serem mozzarella. Oczywiście pod warunkiem, że dotrwają następnego dnia :)



składniki
na ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 550)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- sól

na farsz
- paczka  świeżego szpinaku (ok. 250-300 g)
- 200 g chudego twarogu
- 8 suszonych pomidorów
- świeżo zmielony pieprz i sól
- 1 łyżeczka masła

przygotowanie
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na czas przyrządzania farszu. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do czasu aż się zeszkli. Dodajemy szpinak i dusimy około 10-15 minut, aż woda odparuje. Gdy szpinak ostygnie, łączymy go z twarogiem i pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy farszem i składamy w trójkąty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly