8 sierpnia 2014

Sałatka z kozim serem, burakiem i pomarańczą

Absolutnie genialna sałatka. Burak fantastycznie komponuje się z kozim serem. Pomarańcza dodaje słodyczy. Całość podkreśla miodowo-musztardowy sos. Buraka możecie upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Istotne jest, aby pokroić go w bardzo cienkie plastry.


Jeśli sceptycznie podchodzicie do takich połączeń, tym bardziej się przełamcie. Efekt końcowy z pewnością pozytywnie Was zaskoczy. Sałatkę jadłam po raz pierwszy w Bistro Pobite Gary w Gdańsku. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że muszę ją odtworzyć w domu. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Sałatkę możecie posypać prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. Z każdym z tych dodatków będzie smakowała świetnie.

składniki na jedną porcję
- garść mieszanki ulubionych sałat
(najlepiej z doniczki)
- 50 g koziego sera
- 1 średni burak
- pół pomarańczy
- 4 pomidorki koktajlowe
- łyżka płatków migdałowych lub pestek dyni

dressing miodowo-musztardowy
na 2-3 porcje
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu

przygotowanie
Nieobranego buraka gotujemy na parze. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomarańczę filetujemy (pozbawiamy białej skórki zobacz film) i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części. Na talerzu układamy sałatkę, cienkie plastry buraka, kawałki pomarańczy, pomidorki i kozi ser. Składniki na dresing dokładnie mieszamy. Na patelni prażymy płatki migdałowe lub pestki dyni. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy uprażonymi płatkami lub migdałami.

1 komentarz:

  1. Też jadłam ją w Pobitych Garach,jest obłędna, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly