10 sierpnia 2014

Śliwki i jabłka zapieczone pod owsianą kruszonką

Trwa sezon na śliwki, także warto z niego korzystać. Śliwki korzystnie wpływają na trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet przyczyniają się do poprawy humoru. Świetnie komponują się z kwaśnymi jabłkami. Zapieczone pod kruszoną tworzą słodko-kwaśny deser.


Kruszonka zrobiona jest z płatków owsianych, cukru trzcinowego (lub bardziej aromatycznego muscovado) i mąki orkiszowej. Pod kruszonką możemy zapiekać wiele owoców m.in. jabłka, gruszki, maliny, śliwki, jagody. Przepis pochodzi z warsztatów "Słodkie bo zdrowe" prowadzonych przez Małgosię Meller z Marchewka Rewolucja. Polecam zarówno przepis, jak i warsztaty Gosi :)

składniki
- 5 jabłek
(twardych i kwaśnych)
- 15 średnich śliwek

kruszonka
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki razowej
(orkiszowej, pszennej, z płaskurki, etc)
- pół szklanki cukru trzcinowy
(lub muscovado)
- 3/4 kostki masła
(lub schłodzonego oleju kokosowego)
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon
(po szczypcie)

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek i gniazd nasiennych, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła, a następnie układamy owoce. Z płatków owsianych, mąki, masła, cukru i przypraw zagniatamy kruszonkę (możemy ją schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne). Kruszonkę rozkładamy na owoce. Zapiekamy w piekarniku około 30-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.

2 komentarze:

Printfriendly