Placki gryczane z pieczarkowym sosem, to ciekawa propozycja na wartościowy i pyszny obiad. Kasza gryczana świetnie komponuje się z pieczarkami i cebulką. Zawiera duże ilości błonnika i roślinnego białka, a do tego jest bezglutenowa. Orzechy i pestki słonecznika, zapewnią dodatkową porcję białka i kwasów omega - 3. Poza tym doskonale wzbogacają smak placków. Warto je podać z pieczarkowym sosem, ale jeśli zależy nam na dietetycznej wersji, możecie go pominąć.
składniki
-1/2 szklanki kaszy gryczanej
(około 200 g po ugotowaniu)
(około 200 g po ugotowaniu)
- 6 średnich pieczarek
- mała cebula
- garść orzechów włoskich
- garść pestek słonecznika
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- łyżeczka majeranku
- świeżo mielona sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka masła
- olej z pestek winogron
sos pieczarkowy
- 10 pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany 12 %
- 1 łyżka mąki
przygotowanie
przygotowanie
Kaszę gryczaną płuczemy. W garnku roztapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy kaszę, a następnie zalewamy ją szklankę wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15 min. Po tym czasie zostawiamy kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Dusimy na 2 łyżkach masła. Odkładamy 1/3 pieczarek do kotletów, a z reszty robimy sos. Śmietanę mieszamy dokładnie z łyżką mąki. Wlewamy do garnka z uduszonymi pieczarkami i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kasze mieszamy z pieczarkami, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mąkę z ciecierzycy łączymy z wodą, do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Orzechy i pestki słonecznika rozdrabniamy w malakserze (lub drobno siekamy nożem). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju z pestek winogron i smażymy kotleciki. Podajemy z sosem i ulubionymi warzywami.
Kasze mieszamy z pieczarkami, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mąkę z ciecierzycy łączymy z wodą, do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Orzechy i pestki słonecznika rozdrabniamy w malakserze (lub drobno siekamy nożem). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju z pestek winogron i smażymy kotleciki. Podajemy z sosem i ulubionymi warzywami.
Super pomysł na obiadek, podobają mi się Twoje placuszki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam