14 czerwca 2014

Całkiem zdrowy krem czekoladowy z awocado

Całkiem zdrowy krem czekoladowy z awokado. Jak to możliwe?
 Kakao jest bogatym źródłem magnezu, antyoksydantów i naturalnym prozakiem. Z naukowego punktu widzenia obfitość w czekoladzie serotoniny, dopaminy i fenyloetyloaminy pomaga nam przezwyciężyć stres i uspokoić nerwy. 
Awokado również zawiera wiele przeciwutleniaczy. Ponadto zawiera dużą ilość potasu (reguluje ciśnienie we krwi), kwas foliowy (zapobiega wadom rozwojowym płodu) i luteinę (dobrze wpływa na oczy). Awokado nadaje fantastyczną kremową konsystencję. Jeśli za nim nie przepadacie, nie zrażajcie się. Krem jest bardzo czekoladowy i pyszny, a awokado nie jest dominującym smakiem. Warunkiem udanego kremu są dobrej jakości składniki - wysokiej jakości kakao, dojrzałe awokado (jak kupić?), odrobina mleka roślinnego i syropu z agawy lub miodu. Przepis spotkałam na wielu blogach. Jest banalnie prosty do przygotowania i warto go wypróbować.


składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2-3  łyżki dobrej jakości kakao
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego, sojowego

przygotowanie
Obieramy awokado i wraz z resztą składników blendujemy na gładki krem. 
Schładzamy w lodówce około 2 godzin. Do kremu możemy dodać podprażone płatki migdałowe lub ulubione orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly