3 czerwca 2014

Wegańskie kotlety z botwinki

Botwinkę uwielbiamy, jednak najczęściej trafiała do chłodnika. Tym razem przedstawiam ją w zupełnie innym wydaniu. Zawierają dużo witamin (A, C, żelazo i wapń), a ponadto odkwaszają organizm. W kotlecikach z botwinką znajduje się również jedna z najzdrowszych kasz i świeże zioła.
 

 Są zdrowe, sezonowe i pyszne. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.Po zachwycie nad kotletami z kaszy jaglanej z marchewką, przyszedł czas na kolejny eksperyment z wegańskimi kotlecikami z botwinką. Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia. Warto korzystać z sezonowych warzyw, a to jest właśnie czas na młode buraki.

składniki
- pęczek botwinki z buraczkami
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy, gryczanej lub dowolnej innej
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy w podwójnej ilości wody z odrobiną soli około 20 minut na małym ogniu. Pozostawiamy pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę. W międzyczasie kroimy drobno botwinkę razem z liśćmi i buraczkami. Gotujemy ją około 5 minut. Odcedzamy i dokładnie odciskamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Kroimy drobno szczypiorek, koperek, czosnek i czerwoną cebulę. Kaszę mieszamy z ugotowaną botwinką i pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione (w połowie czasu delikatnie przewracamy na drugą stronę).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Printfriendly