4 lipca 2015

Tiramisu z musem truskawkowym

Nie ma chyba osoby, która nie zna tego włoskiego deseru. Biszkopty nasączone mocną kawą i likierem Amaretto, przełożone kremową masą z mascarpone i śmietany. Słowo "tiramisu" oznacza "poderwij mnie". Jestem przekonana, że jego smak podbije niejedno serce. Włosi najczęściej rozkoszują się jego smakiem, na drugie śniadanie, w upalnie dni. Śmiało możemy brać z nich przykład :)


Zazwyczaj do masy dodaje się jajka (lub same żółtka jak w tym przepisie), lecz możecie pominąć ten składnik. Dodatek gorzkiej czekolady i musu truskawkowego, idealnie pasuje do tego pysznego deseru. Samo przygotowanie tiramisu jest dość szybkie, lecz kilka godzin powinien się chłodzić w lodówce. Śpieszcie się, bo sezon na truskawki już się kończy.

składniki
na 4 duże porcje
prostokątne naczynie o wymiarach 30 x 12
- 24 biszkopty do tiramisu Savoiardi
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30 %
- pół szklanki espresso
- 1/4 szklanki likieru Ameretto
- 2 żółtka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 300 g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru

przygotowanie
1. Jajka i mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Zaparzamy i studzimy kawę, a następnie mieszamy z likierem.
3. Śmietankę wkładamy na 10 minut do zamrażarki, aby mocno ją schłodzić przed ubijaniem.
4. Ten etap można pominąć, jeśli chcemy uzyskać wersję bezjajeczną. Jajka przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka ubijamy wraz z dwoma łyżkami cukru pudru w kąpieli wodnej, na niewielkim ogniu. Ubijamy przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. W wersji bez jajek, cukier puder dodajemy do podczas mieszania śmietany z mascarpone.
5. Śmietanę ubijamy, po czym łączymy delikatnie z ubitymi żółtkami i mascarpone.
6. Czekoladę siekamy nożem na wiórki.
7. Biszkopty zamaczamy bardzo krótko w kawie z Amaretto (zbyt długie moczenie spowoduje, że biszkopty się rozpadną). 
8. Na dno naczynia żaroodpornego układamy namoczone biszkopty (8 biszkoptów na każdą warstwę). Następnie wykładamy 1/3 kremu i posypujemy częścią czekolady. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.
9. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 5 godzin).
10. Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Rozdrabniamy truskawki z dwoma łyżkami cukru pudru, za pomocą blendera. Tiramisu polewamy musem.
 

1 komentarz:

  1. czekam na zaproszenie na pyszne tiramisu:) www.jamamacita.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly