6 lipca 2015

Hummus czyli przepis mistrza na pastę z ciecierzycy

Zrobiłam już nie jeden hummus i jadłam przygotowany przez wiele osób. Każdy z nich jadłam ze smakiem, lecz do tego nie może się przyrównać żaden z poprzednich. Idealnie kremowa konsystencja, delikatny smak z wyczuwalną nutą wspaniałym sezamowej tahini.




Namoczcie ciecierzycę, a następnego dnia przygotujcie hummus według poniższych kroków. Gotowy wystarczy polać dobrej jakości oliwą, posypać ostrą papryką lub kuminem i zjadać na świeżym pieczywie. Jest to przepis podstawowy na pastę z ciecierzycy. Warianty smakowe ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia. Polecam wypróbować hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, kolendry i …kiszonych cytryn. Od Nieba na Językach dzieli Was zaledwie jeden dzień. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce około 3 dni, lecz nigdy nie udało mi się tego sprawdzić. Znika zazwyczaj już następnego dnia :)

przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Y. Ottlenghi

składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy (ok. 600 g po ugotowaniu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 270 g jasnej pasty tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml lodowatej wody
- sól 
- do podania: dobra oliwa z oliwek, ostra papryka, kumin

przygotowanie
1. Dzień wcześniej płuczemy ciecierzycę, a następnie namaczamy ją w podwójnej ilości wody.
2. Następnego dnia odcedzamy i osuszamy, po czym wkładamy do garnka z grubym dnem i posypujemy sodą oczyszczoną. Podgrzewamy ją przez około 3 minuty, cały czas mieszając.
3. Wlewamy do garnka 1,5 l wody i zagotowujemy całość. Gotujemy, aż ziarna staną się miękkie (rozpadają się wówczas w palcach i mają lekko papkowatą konsystencję). Czas gotowania może się różnić w zależności od odmiany i świeżości ciecierzycy. Zwykle trwa to od 20 do 40 minut. Podczas gotowania zbieramy z powierzchni szumowiny i skórki.
4. Gotową ciecierzycę odcedzamy, wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania pasty.
5. Cały czas miksując, dodajemy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i półtorej łyżeczki soli.
6. Na koniec dodajemy lodowato zimną wodę i miksujemy jeszcze przez 5 minut, aż pasta stanie się idealnie kremowa i gładka.
7. Hummus przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
8. Przechowujemy w lodówce, lecz należy pamiętać o wyjęciu z niej na pół godziny przed podaniem.


2 komentarze:

  1. Akurat od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić humus- dzieki za przepis- na pewno jest świetny jak wszystko co robisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :))) Koniecznie napisz jak Ci smakował :) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly