14 lipca 2015

Młoda kapusta na ciepło

Gdy pojawia się młoda kapusta od razu mam ochotę przygotować kapustę na ciepło. Smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Kapusta przygotowana w ten sposób smakuje tak dobrze, że każdy ma ochotę spróbować ją prosto z garnka ;) W ten sam sposób możecie przygotować kapustę o każdej porze roku. Mniaaaam!


składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- 2 małe cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier

przygotowanie
1. Kapustę drobno szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wody (około 3/4 szklanki), dodajemy pół łyżeczki soli, jedno ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż kapusta zmięknie (trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować).
2. Dwie cebule kroimy w kosteczkę. 
3. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy do połączenia z masłem i cebulą. Do powstałej zasmażki dodajemy niewielką ilość wody z gotującej się kapusty. Składniki łączymy energicznie, aby nie powstały grudki.
4. Zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą. Przyprawiamy łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec łączymy posiekany drobno koperek.

2 komentarze:

  1. O tak! Wszystko co z młodej kapusty jest pyszne :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na mojego bloga http://lanika.pl po pytania :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly