25 października 2015

Lasagne ze szpinakiem, pieczonym bakłażanem i oliwkami

Światowy Dzień Makaronu postanowiłam uczcić wspaniałym przepisem na lasagne. Jest to mój ulubiony przepis, modyfikowany wielokrotnie i doprowadzony do perfekcji. Idealne połączenie smaków: dobrze doprawiony szpinak, pieczone plastry bakłażana i czarne oliwki. To wszystko przełożone płatami makaronu z sosem pomidorowym i beszamelowym. 


Lasagne nie jest lekką propozycją, lecz w tym wydaniu jest zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnej. Przepis nie jest trudny, lecz dość pracochłonny. Jeśli będziecie dokładnie wykonywać go krok po kroku, z pewnością uzyskacie wyśmienitą lasagne.

składniki:
- 15 płatów makaronu lasagne
- 300 g bakłażana (jedna średnia sztuka)
- 500 g szpinaku
- 150 g tartego sera mozzarella
- 10 czarnych oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- olej z pestek winogron

sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie

sos pomidorowy:
- 400 g dobrej jakości pomidorów z puszki w całości (1 puszka)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła

przyprawy:
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry (około 1 cm). Przekładamy do durszlaka i posypujemy solidną szczyptą soli. Odstawiamy do zlewu na 20 minut (bakłażany puszczą trochę wody). Po tym czasie przepłukujemy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy z plastrów smarujemy z obu stron olejem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odstawiamy bakłażany do wystygnięcia.
3. W tym czasie roztapiamy na patelni łyżkę masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek drobno siekamy. Przekładamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem przez 5-8 minut. W tym czasie szpinak zmniejszy swoją objętość i połączy z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dusimy jeszcze chwilę, aż woda odparuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko podgrzewamy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W rondelku roztapiamy masło, łączymy z trzema łyżkami mąki i dokładnie mieszamy. Do powstałej zasmażki dodajemy podgrzane mleko (bez przypraw). Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos lekko zgęstnieje (około 5-7 minut). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
5. Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy pomidory w puszce, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i łyżkę brązowego cukru. Gotujemy na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną i utworzy się sos (około 10 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem.
6. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oliwy. Każdy płat gotujemy około 30 sekund i układamy kolejno w naczyniu (płaty gotujemy po nałożeniu kolejnej warstwy farszu).
7. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy następujące warstwy:
1 warstwa - cienka warstwa sosu beszamelowego + 5 obgotowanych płatów lasagne, szpinak i połowa sosu beszamelowego.
2 warstwa - 5 płatów lasagne, sos pomidorowy, plastry bakłażana, 75 g sera mozzarella
3 warstwa -  5 płatów lasagne, sos beszamelowy, 75 g sera mozzarella, czarne oliwki pokrojone w plasterki.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Przed podaniem wyciągamy z piekarnika i kroimy dopiero po 10 minutach.

1 komentarz:

  1. Madziu, lasagne jest przepyszna!! :) oboje jedliśmy dokładki! :) jest pracochłonna, ale na pewno będzie gościć często na naszym stole. Niebo nie tylko na języku! :))))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly