W piątkowy wieczór miałam wielką przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Martą Dymek z Jadłonomii. Wspólne gotowanie zwieńczyła wielka wegańska uczta. Wszystko smakowało wyśmienicie, a atmosfera rewelacyjna, ale o tym napiszę w innym wpisie. Wspólne biesiadowanie zakończył deser - pudding chia z świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami. Deser był przepyszny i już następnego dnia zaserwowałam go moim gościom. W mojej wersji smakowej znalazło się świeże mango i prażone orzechy laskowe. Przygotowanie zajmuje kilka minut, ale należy go chłodzić w lodówce kilka godzin. W tym czasie nasiona napęcznieją i w magiczny sposób połączą z mleczkiem w zdrowy pudding. Nasiona chia są bogate w kwasy omega-3 (poprawiają koncentrację, pamięć, pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego) i wapń (wzmacniają kości i zęby). Kupując składniki do deseru, zwróćcie uwagę na skład mleczka kokosowego. W składzie powinien być tylko ekstrakt kokosowy i woda. Te z całą listą stabilizatorów i emulgatorów omijajcie szerokim łukiem. Zapewniam, że nie skończy się na jednym razie i szybko znów sięgniecie po przepis. Polecam również pudding z dodatkiem malin w syropie. Wspominałam już, że słoiczki z malinami raczej nie doczekają zimy?
składniki na 4 porcje
- 5 łyżek nasion chia
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 100 ml mleka roślinnego + 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
(lub mleko waniliowe)
(lub mleko waniliowe)
- 2 łyżki płynnego miodu
(w wersji wegańskiej inny słód np. syrop z agawy)
dodatki
dodatki
- 1 duże mango
- opcjonalnie: garść orzechów laskowych
lub
- 500 g malin (z części robimy mus, a kilka zostawiamy do przybrania)
- 150 g borówek amerykańskich
lub
- 500 g malin (z części robimy mus, a kilka zostawiamy do przybrania)
- 150 g borówek amerykańskich
przygotowanie
1. Do miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko sojowe.
2. Dodajemy 5 łyżek nasion chia i miód, po czym mieszamy trzepaczką przez 2 minuty.
3. Mango obieramy i przekrawamy na pół i blendujemy na mus.
4. Do słoiczków najlepiej najpierw wlać masą z nasionami chia, a gdy lekko stężeje dodać mus z mango. Polecam też wersję z musem malinowym i świeżymi owocami.
5. Miseczki wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). W tym czasie masa zgęstnieje i utworzy się pyszny, zdrowy pudding. Deser musi się dobrze schłodzić.
6. Przed podaniem, prażymy orzechy na rozgrzanej patelni. Siekamy nożem na mniejsze kawałki i posypujemy deser.
pyszny deser!!!
OdpowiedzUsuń