21 sierpnia 2017

Leczo z ciecierzycą

Sierpień to mój ulubiony miesiąc pod względem jedzenia. Soczyste, pełne smaku pomidory, dorodna zielenina, jędrne ogórki gruntowne (idealne na małosolne!), maliny oraz mnóstwo innych warzyw i owoców. Wszystko smakuje doskonale i ma dobrą cenę. Aż żal nie zamknąć tych letnich smaków w słoikach na zimę. Jeśli tylko czas (czyt. dzieci) na to pozwoli zabiorę się za przetwory. Tym bardziej, że jestem zafascynowana książką "Batch" (pisałam o niej tutaj), która inspiruje do konserwacji jedzenia. Tymczasem wykorzystuję ten idealny czas na przygotowywanie różnorodnych i kolorowych potraw w kuchni. Do dzisiejszego leczo użyłam świeżych pomidorów, słodkich, podłużnych papryk, cukinii i dużej ilości natki pietruszki. Potrawa jest bardzo sycąca dzięki ciecierzycy, a wyjątkowy smak zawdzięcza przyprawom (m. in. wędzonej papryce) i sezonowym warzywom. Po takim obiedzie każdy będzie zdrowo najedzony.



składniki
- 1 słoik ciecierzycy 
(lub 3/4 szklanki suchej, namoczonej i póżniej ugotowanej)
- 1 czerwona cebula
- 3 podłużne słodkie, czerwone papryki
- 1 zielona cukinia
- 5 dużych, mięsistych pomidorów 
(lub puszka pomidorów)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, sól i pieprz
- pół pęczka natki pietruszki

przygotowanie
1. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę. Dodaję pokrojoną w grubą kostkę cebulę i ciecierzycę (wcześniej odsączona i przepłukana). Smażę przez 2-3 minuty.
2. Wsypuję przyprawy, smażę przez chwilę i wrzucam pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażę przez 10 minut.
3. W międzyczasie kroję cukinię w pół-talarki i dorzucam do papryki. Smażę przez kilka minut, po czym dodaję sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
4. Wlewam pół łyżeczki syropu klonowego, dodaję drobno posiekany czosnek i duszę całość, bez przykrycia, przez 10-15 minut.
5. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszką.
6. Podaję z ugotowaną kaszą (np. jaglaną, jęczmienną) lub chlebem na zakwasie.

1 komentarz:

Printfriendly